APS helpt bij reuma klachten

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende ziekten.
Klachten, verloop en oorzaken komen voor een groot deel overeen.
 
1 op de 5 volwassen Nederlanders heeft reumatische klachten. Dat zijn 2,3 miljoen mensen. Waarschijnlijk neemt dit aantal in de toekomst aanzienlijk toe, onder andere door vergrijzing en slechte leefgewoonten.
 
Wat zijn de klachten?
De meeste soorten reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.

Hoe verloopt de ziekte?
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling wordt reuma steeds erger. Met een APS behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de ziekte tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen.

Waardoor wordt reuma veroorzaakt?
Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht spelen waarschijnlijk een rol. Het lijkt er ook op dat reuma erfelijk is: mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om door de ziekte getroffen te worden. Heeft u eenmaal een bepaalde vorm van reuma, dan is de kans echter niet groter dat u ook een andere vorm van reuma krijgt.
 
Vormen van reuma
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan of rondom het gewricht die niet veroorzaakt zijn door een letsel of ongeval.
Veel mensen - onder wie ook artsen - denken dat alleen ontstekingsreuma echte reuma is. Artrose is echter ook een vorm van reuma, ook al is het geen ontstekingsreuma.

Bij reuma heeft u een van de volgende problemen:

* het slijmvlies in uw gewrichtskapsel is ontstoken (ontstekingsreuma)
* uw kraakbeen is beschadigd (artrose)
* u heeft pijn aan het bindweefsel rondom het gewricht (wekedelenreuma)

Ontstekingsreuma
Als uw gewrichtsslijmvlies ontstoken is, maakt u meer gewrichtsvocht aan dan nodig is. Het gewricht zwelt daardoor op en dat veroorzaakt pijn en stijfheid. De ontsteking zorgt er ook voor dat u zich moe en lusteloos voelt. De ziekte van Bechterew en reumatoide artritis (RA) zijn bekende vormen van ontstekingsreuma. Reumatoide artritis is een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte waarbij het afweersysteem het verschil tussen goede (lichaamseigen) en slechte organismen (virussen en bacterien) niet kent en daardoor alle organismen aanvalt.

Artrose
Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het lijkt daardoor alsof het alleen voorkomt bij ouderen. Dat is niet het geval. Ook jongere mensen kunnen artrose krijgen. Bij artrose beschadigt het kraakbeen. De botten gaan daardoor tegen elkaar schuren en dat veroorzaakt pijn. Hierdoor krijgt u moeite met bewegen.De medische term voor artrose is osteoartritis.

Wekedelenreuma
Om uw gewricht heen zitten het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, banden, pezen en spieren. Dit zijn de zogenaamde weke delen. Als u pijn heeft aan deze weke delen spreken we van wekedelenreuma. Soms wordt pijn bij deze vorm van reuma veroorzaakt door een ontsteking, bijvoorbeeld bij peesontsteking (tendinitis) en slijmbeursontsteking (bursitis). Als de spieren en pezen langdurig pijn doen maar niet ontstoken zijn, is er sprake van fibromyalgie. Mensen met fibromyalgie hebben naast pijn ook last van vermoeidheid, omdat ze vaak slecht slapen.