Dorn Methode

De Dorn Methode is een behandeltechniek waarmee op een relatief zachte manier een scheefstand in bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd. Deze methode is ontwikkeld door Dieter Dorn (overleden 19 januari 2011). Zelf kreeg hij ruim 30 jaar geleden last van spit en liet zich door een oude man behandelen die hem met de druk van zijn duim van de pijn verloste. Na het overlijden van deze man heeft Dieter Dorn het zelf opgepakt en al werkende ermee kwam hij tot de conclusie dat het begin van rugklachten vaak zit in een beenlengteverschil.
Door een verschil in beenlengte wordt het bekken aan een kant omhoog geduwd, waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan en pijnklachten gaan geven. Ook uitstraling in het been en knieklachten zijn hier vaak het gevolg van. Daarnaast zien we ook pijnklachten en scheefstand in de wervels tussen de schouderbladen en beperking in het naar links en rechts kijken.

Tijdens deze behandeling beginnen we met het corrigeren van beenlengteverschil, daarna wordt het bekken weer rechtgezet en scheefstand in de wervelkolom (scoliose) gecorrigeerd. De client beweegt zelf arm/been/hoofd tijdens de correctie. Hierdoor is deze behandeling een stuk zachter dan andere manuele behandelvormen. Pijnklachten zullen vaak direct verminderen en ook is over het algemeen meer beweging voelbaar in het bekken tijdens het bukken. Daarnaast krijgt u een eenvoudige oefening mee naar huis om te voorkomen dat het beenlengteverschil weer terug komt.

Na 3 behandelingen moet u duidelijk verbetering hebben van de klachten.

Indicaties voor een Dorn behandeling zijn o.a.:

  • hoge en lage rugklachten
  • nekklachten
  • whiplash
  • hoofdpijn en migraine
  • bekkenklachten
  • uitstralingsklachten in de benen en/of voeten
  • knieklachten
  • RSI
  • Carpaal tunnel syndroom
  • etc.

Het aantal indicaties voor deze methode is heel groot. Dit heeft alles te maken met het feit dat door scheefstand in de wervels vaak zenuwen (deels) bekneld raken. Hierdoor kunnen signalen vanuit de hersenen naar het orgaan/systeem waarmee de beknelde zenuw verbonden is, niet goed meer worden doorgegeven. Dit geldt ook voor de prikkel vanuit het orgaan of systeem terug naar de hersenen.

Door scheefstand in de wervels te corrigeren, kan ook de functie van de zenuwen zich herstellen en kunnen fysieke klachten, waarbij niet direct de link naar de rug was gelegd, toch veranderen. Er wordt op deze manier wel gezegd dat 80% van alle fysieke klachten kan ontstaan door scheefstand in de wervelkolom.

Het kan zijn dat u de eerste 48 uur na de behandeling reactie(s) krijgt. Denk hierbij aan: meer of minder ontlasting/urine/transpiratie, meer ontspannen zijn, spierpijn of hoofdpijn, warmer/kouder, etc. Het verzoek is om hier goed op te letten. Hier zal ook naar gevraagd worden tijdens de vervolgafspraak. Door de behandeling wordt het lichaam aangezet tot het uitscheiden van afvalstoffen. Goed water drinken kan dit proces ondersteunen.

Afhankelijk van de aard van uw klacht en de duur van de klacht zult u na een aantal behandelingen verschil/verbetering moeten voelen. Over het algemeen zal dit met de Dorn behandelingen na 2 a 3 behandelingen zijn. Het aantal benodigde behandelingen is meestal van te voren niet aan te geven, omdat dit heel persoonlijk is.
Ik houd er niet van om mijn clienten aan het lijntje te houden en zal het dan ook eerlijk aangeven als ik u niet verder kan helpen.