APS in vergelijking tot andere elektrotherapie

 

 • In tegenstelling tot de meeste andere elektrotherapieën maakt APS gebruik van het gelijkstroom principe. De lichaamseigen actiepotentiaal is ook van het gelijkstroom type en APS onderscheidt zich door het nabootsen van dit signaal.
 • Een ander groot voordeel van APS is dat het eenvoudig in gebruik is. Andere vormen van elektrotherapieën zijn vaak ingewikkeld en dienen per lichaam ingesteld en ingeregeld te worden. APS echter is van dien aard dat het niet aangepast hoeft te worden.
 • APS is comfortabel in gebruik en een behandeling duurt hooguit 32 minuten per dag. Andere therapieën dienen vaak de gehele dag aangewend te worden.
 • De meeste elektrotherapieën kunnen pijnlijk zijn waar APS pijnloos is.

  aps rugpijn

  Vergelijking tussen APS en TENS

  Het is wellicht goed een vergelijking te maken tussen APS en TENS, waarbij u dient te weten dat de elektrische impulsen van TENS ongeveer 1000 maal zo groot zijn als die van APS.

   

   

  TENS

  APS

  Stroomtype


  Lichaamsvreemde impuls.
  Bi-fasisch = wisselstroom. Stroomsterkte in milliampères.


  Lichaamseigen impuls. Een exacte imitatie van de signalen waarmee het lichaam zelf haar boodschappen doorgeeft aan het centraal zenuwstelsel en het centraal zenuwstelsel aan weefsel en organen.
  Mono-fasisch = gelijkstroom
  Stroomsterkte in microampères = MET (Microcurrent Electrical Therapy).

  Effect

  Pijnblokkering

  Pijnstilling

  Ontstekingsremming. Energiebevordering

  Hoe werkt het?

  TENS is gebaseerd op de Gate-Control theorie. D.w.z TENS bewerkt door middel van 'overprikkeling' van de gevoelszenuwen een blokkade van de pijn.
  Het membraan van de zenuwvezel wordt "vastgezet", waardoor de pijnprikkel de hersenen niet meer kan bereiken.

  Het celmembraan wordt juist extra gestimuleerd om actiepotentialen te geleiden.
  Opdat in het lichaam bepaalde biochemische processen voor herstel en pijnvermindering in gang worden gezet en extra worden ondersteund.

  Effect op biochemische processen in het lichaam.

  Geen.

  APS bevordert de productie van ATP = adenosine trifosfaat fors (500%). ATP speelt een hele belangrijke rol in de energie huishouding van het lichaam.
  Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat onder invloed van APS veel meer pijnstillende stoffen, zoals bèta-endorfine en leucine-enkefaline in het lichaam worden vrijgemaakt.

  Dosering

  Tijdens de behandeling moet men de stroomsterkte steeds hoger draaien omdat er gewenning optreedt. Dit moet overigens ook om een blokkade van de pijn te bereiken. Maar dat betekent ook dat U steeds meer nodig heeft om minder pijn te ervaren.

  Bij APS ziet men, als het beter gaat, dat men de stroomsterkte zelfs minder hoog hoeft op te draaien, voordat men iets voelt. Het lichaam geeft zo zelf aan dat het aan een mindere prikkel voldoende heeft om het positieve effect te onderhouden.

  Waarneming (patiëntvriendelijk)

  De prikkelsensatie kan als onprettig of zelfs pijnlijk ervaren worden.

  U mag hooguit even een lichte trilling of prikkeling voelen; daarna wordt de stroomsterkte teruggedraaid tot U niets meer voelt.

  Plaatsing

  Alleen lokaal toe te passen op de pijnplek.

  Het specifiek behandelen van de pijnplek is niet altijd noodzakelijk, want bij b.v. Fibromyalgie en ME volstaat de basis behandeling in combinatie met de behandeling van het immuunsysteem. Hierdoor vermindert de pijn in het hele lichaam zonder dat er een specifieke pijnplek wordt behandeld.

  Tijdsduur

  Moet gedurende langere tijd per dag worden toegepast.

  32 min per dag is de maximale behandeltijd.

  Effect (duur)

  Na de behandeling komt de pijn terug omdat de blokkade opgeheven wordt en de pijn weer onverminderd naar de hersenen wordt doorgegeven.

  Na de behandeling blijft de pijn weg of is blijvend afgenomen, doordat natuurlijke pijnstillers zijn vrijgemaakt en het zelfgenezend vermogen van het lichaam is gestimuleerd. De behandeling kan worden afgebouwd of gestopt.

  Neveneffecten

  Werkt vrijwel alleen in op de pijn.

  APS werkt ook positief op Uw energie, U voelt zich fitter, slaapt beter en U heeft weer overal zin in. Bij APS verandert er wezenlijk iets in je lichaam. Ook worden bepaalde afweer en genezingsprocessen zoals b.v. het immuunsysteem en het herstel van beschadigd weefsel positief beïnvloed.